syrie-overleg_burgemeesters.png

Nog elke maand vertrekken 10 jongeren naar Syrië

din 4 nov 2014

Elke maand vertrekken er 10 jongeren naar Syrië.  Dat is gisteren gebleken tijdens een overleg tussen de burgemeesters van steden en gemeenten die te maken hebben met radicaliserende jongeren die vertrekken naar Syrië.

De burgemeesters van onder meer Antwerpen, Mechelen, Brussel en Molenbeek wisselden gisteren informatie met elkaar uit. Volgens de laatste cijfers zijn er intussen al 313 Belgen naar Syrië getrokken.  87 van hen zijn intussen teruggekeerd. Vanuit Vilvoorde zijn er de laatste weken geen jongeren meer vertrekken.

Maar de situatie blijft wel acuut. De burgemeesters willen daarom zo snel mogelijk nieuwe afspraken met kersvers minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon van N-VA. Ze dringen aan op een nationale Veiligheidsraad en een duidelijk wettelijk kader om de gemeenten meer armslag te geven in de problematiek. De Vilvoordse burgemeester Bonte stelde al een tijdje geleden voor om bijvoorbeeld identiteitspapieren van radicaliserende jongeren in beslag te nemen. Maar daar wil Justitie voorlopig niet van weten.