Noodcentrale Vlaams-Brabant kan oproepen niet meer aan

din 12 feb 2019

De 101-noodcentrale van Vlaams-Brabant heeft een stakingsaanzegging ingediend en dat voor één maand lang. Drie politievakbonden trekken aan de alarmbel omdat de druk op het personeel onhoudbaar is geworden na jarenlange besparingen. De veiligheid komt volgens hen ernstig in het gedrang.

Als je het nummer 101 belt in onze regio kom je terecht in Leuven bij de provinciale noodcentrale van de politie. Hier kampen ze door besparingen met een ernstig personeelstekort van bijna 40 procent.

“Voor de calltakers zouden er normaal vier moeten zitten. Voor de dispatchers zouden er normaal zes moeten zitten. Afgelopen weken hebben er zich situaties voorgedaan van twee calltakers en drie dispatchers. Het spreekt voor zich dat dat een gevaarlijke situatie is denk ik,” zegt Joery Dehaes van de christelijke vakbond.

Door het personeelstekort lopen de wachttijden voor inkomende gesprekken op en wordt de druk op werknemers volgens de vakbond onhoudbaar. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken beloofde in het verleden al versterking, maar vindt onvoldoende mensen.

“Er zijn ons drie extra mensen beloofd. Als je weet dat er 20 tekort zijn is dat nog minder dan een druppel op een hete plaat. Als er zich straks een grote ramp of aanslag voordoet, zijn de gevolgen niet te overzien,” aldus nog Dehaes.

Daarom trekken de vakbonden nogmaals aan de alarmbel. Het dient een stakingsaanzegging van één maand lang in, maar kan in de praktijk niet staken.

“Het voltallige personeel is opgevorderd. Het personeel dat dan aanwezig is, komt in de buurt van de minimumbezetting. We hopen dat de politie toch tot besef komt dat er dringend meer personeel nodig is,” besluit Joery Dehaes.