ocmw_st_pieters_leeuw.jpg

OCMW-gebruikers Vlaams-Brabant tevreden over maatschappelijk werkers

vrij 18 dec 2015

De maatschappelijke werkers in de OCMW's van Vlaams-Brabant krijgen een goed rapport van hun cliënten. Dat blijkt uit een onderzoek naar de dienstverlening van het OCMW dat de Hogeschool UCLL heeft uitgevoerd in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant.

Grote bevraging over tevredenheid

De provincie Vlaams-Brabant gaf aan het departement Sociale School Heverlee de opdracht om een methode uit te werken om de tevredenheid te meten van de gebruikers van de sociale diensten van de OCMW’s. Het onderzoek zoomde in op het belang dat OCMW-gebruikers hechten aan de diverse aspecten van de hulpverlening en wat ze er precies aan waarderen. 1.756 gebruikers in 28 Vlaams-Brabantse OCMW’s werden bevraagd. Een nieuw onderzoeksrapport bundelt alle resultaten.

Goed rapport voor maatschappelijk werkers

De tevredenheid over de sociale diensten van de OCMW’s is gemiddeld zeer hoog. De gemiddelde tevredenheid over de dienstverlening bedraagt 4,2 op 5. 83% van de gebruikers is hier tevreden tot zeer tevreden over. Ze zijn vooral tevreden over de maatschappelijk werkers, die een centrale rol spelen voor de gebruikers. De maatschappelijk werkers krijgen een gemiddelde tevredenheidsscore van 4,4 op 5, met 89% tevreden gebruikers.

Respect en rechtvaardigheid belangrijker dan resultaat

Respect en rechtvaardigheid zijn zeer belangrijk voor de gebruiker, zelfs meer dan het effectieve resultaat van de hulpverlening. Van 25 verschillende aspecten van de dienstverlening die werden beoordeeld was de tevredenheid het hoogst bij de vriendelijkheid van de maatschappelijk werker, gevolgd door beleefdheid, luisterbereidheid en hulpvaardigheid.

Leeftijd cliënten speelt een rol

Het onderzoek toont daarnaast aan dat jongere cliënten minder tevreden zijn dan oudere. En algemeen zijn gebruikers uit een groter gezin minder tevreden. Tussen mannen en vrouwen zijn er weinig verschillen. Gebruikers van buitenlandse origine zijn minder positief over zaken die met communiceren te maken hebben: het eerste gesprek, de communicatie bij de dienstverlening, maar ook over het zich kunnen inleven in hun situatie.

De gebruikermoet centraal staan

"We willen organisaties aanmoedigen om bij de beoordeling van de kwaliteit van de hulpverlening niet enkel uit te gaan vanuit de rationaliteit van het beleid en het management, maar ook vanuit het standpunt van de gebruiker en de sociaal werker", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn. "Dit onderzoek spreekt boekdelen en is zeker interessant in het kader van de aangekondigde OCMW-hervormingen".