anderstaligen.jpg

OCMW Halle geeft anderstalig cliënteel een taalbad

vrij 1 jul 2016

Het OCMW in Halle geeft het anderstalig cliënteel voortaan een eerste taalbad. Vaak zijn er teveel drempels waardoor anderstaligen de lessen Nederlands uitstellen. Maar die drempels wil de stad nu wegwerken.  

Een groot aantal mensen in de Rand spreekt thuis geen Nederlands of groeide op in een andere taal. In Halle is dat niet anders. 66% van de Hallenaren heeft het Nederlands als moedertaal, 10 jaar geleden was dat nog 75%. Uit de eigen cijfers van het OCMW blijkt bovendien dat 52% van het cliënteel nauwelijks of geen Nederlands spreekt. Dat beperkt hun kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien hebben deze gezinnen een grotere kans om in de armoede terecht te komen. (Lees ook: ‘Kansarmoede ligt het laagst in Vlaams-Brabant’)

Daarom wil Halle in samenwerking met de provincie deze mensen versneld onderdompelen in een taalbad. Er zijn immers heel wat drempels en wachttijden waardoor deze mensen geen lessen Nederlands volgen via het Centrum voor Basiseducatie (CBE) of het GLTT (volwassenenonderwijs). Via dit project willen het OCMW een voortraject Nederlands aanbieden. Ook zal het OCMW van Halle voor de opvang zorgen van de ouders die lessen Nederlands volgen. Op die manier hoopt de stad hun integratie- en inburgeringskansen te vergroten.