OCMW-personeel Sint-Pieters-Leeuw voert actie tegen 49 ontslagen

9 jaar geleden

Medewerkers van het OCMW in Sint-Pieters-Leeuw hebben woensdagavond actie gevoerd tegen de privatisering van de gezinszorg en de aanvullende thuishulp. Daarbij zouden 49 ontslagen vallen.

Het OCMW in Sint-Pieters-Leeuw wil de diensten voor gezinszorg en de aanvullende thuiszorg privatiseren. Ook de poetsdienst wordt binnenkort uitbesteed. Daardoor verliezen zo’n 49 mensen bij het OCMW hun baan. (Bekijk ook de reportage ’49 banen weg bij OCMW Sint-Pieters-Leeuw’)

Tegen deze gang van zaken protesteerden gisteravond zo’n 30 OCMW-medewerkers tijdens de OCMW-raad. De actie was een initiatief van de christelijke- en socialistische vakbond.

Acht bedrijven hebben zich volgens OCMW-voorzitter Paul Defranc kandidaat gesteld om de diensten over te nemen. Het OCMW verzekert dat het naar een oplossing zoekt bij de privéondernemingen opdat er geen naakte ontslagen zullen vallen.

 “Maar uit contacten met de kandidaat-overnemers blijkt dat de werknemers die de overstap zullen maken, veel slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden zullen krijgen dan ze nu hebben”, zegt Nele Massaer van het ACV. “Het personeel zal zowel op loon, verlof, anciënniteit, hospitalisatieverzekering en dergelijke moeten inleveren en dat is helemaal onaanvaardbaar. Als we de privatisering niet kunnen tegenhouden moet het personeel alleszins zijn loon- en arbeidsvoorwaarden behouden", besluit Massaer.