Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ombudsman Brussels Airport wekt wrevel op bij actiecomités

Ombudsman Brussels Airport wekt wrevel op bij actiecomités

Uitspraken van de ombudsman van Brussels Airport veroorzaakt wrevel bij verschillende actiecomités rondom de luchthaven. DAt schrijft Het Laatste Nieuws. De man vreest voor de veiligheid op en rond de luchthaven tijdens dat de broodnodige werken aan start- en landingsbaan 25R/07L volgende zomer.

Ombudsman Philippe Touwaide deed de uitspraken tijdens een bijeenkomst met buurtbewoners. Tussen 13 juli en 23 augustus wordt een landingsbaan heraangelegd, waardoor de dwarsbaan 19 tijdelijk veel meer gebruikt zal worden. Een baan die volgens Touwaide daar niet voor geschikt: te kort en niet uitgerust om zoveel vliegverkeer te verwerken.

Touwaide stuurde Brussels Airport een brief met zijn zorgen daarin, maar de luchthaven zegt dat het niet bevoegd is voor het baangebruik en verwijst door naar federaal Minister van Mobiliteit Bellot. Het actiecomité Sterrebeek2000 vreesde al de lawaaioverlast van de 300 vluchten die volgende zomer dagelijks boven hun hoofd vliegen, daar komt nu een veiligheidsaspect bij.

De woorden van Touwaide wekken om een heel andere reden ook wrevel op in noordrand. Gemeenten als Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Londerzeel en Meise krijgen doorgaans het meeste vliegverkeer te slikken. Actiecomité Noordrand verwijt de ombudsman leugens te verspreiden en de veiligheidsrisico’s te misbruiken met als doel het sparen van gemeenten als Sterrebeek, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Tervuren.