kinderopvang_anoniem.jpg

Onthaalmoeder uit Zemst krijgt celstraf voor dooreenschudden baby

vrij 17 apr 2015

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een onthaalmoeder uit Zemst veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan drie jaar met uitstel, omdat ze een baby zodanig dooreenschudde dat hij stierf. De feiten dateren al van 2006, maar de vrouw heeft  pas afgelopen zomer bekend.



 

Shaken baby syndroom

De baby werd op 14 december 2006 naar het ziekenhuis gebracht, waar hij twee dagen later overleed. De dokters stelden het 'shaken baby syndroom’ vast. Talloze onderzoeken wezen uit dat het kind dooreen was geschud, De ouders wezen meteen naar de onthaalmoeder, maar die bleef jarenlang ontkennen dat ze er iets mee te maken had. 

De zaak kwam begin 2014 in een stroomversnelling toen de ex-echtgenoot van de onthaalmoeder in een verhoor verklaarde dat zijn ex vaak agressief was tegen kinderen. Het parket en de federale gerechtelijke politie van Brussel namen de zaak opnieuw onder de loep en confronteerden de onthaalmoeder met alle vaststellingen in het dossier. 

8 jaar wachten op schuldbekentenis

Tijdens haar verhoor in maart 2014 bleef ze nog halsstarrig ontkennen, maar tijdens een nieuw verhoor afgelopen zomer legde ze dan toch bekentenissen af. De onthaalmoeder verklaarde dat het haar die dag allemaal te veel was geworden en dat ze de baby hardhandig had opgepakt en heen en weer had geschud zonder het hoofdje te ondersteunen. 

Milde straf

Het parket eiste vorige maand de maximumstraf van 10 jaar cel, maar de onthaalmoeder werd vanmorgen veroordeeld tot 5 jaar cel. Drie jaar daarvan zijn met uitstel, omdat de rechtbank oordeelde dat de redelijke termijn was overschreden.