ocmw.png

Ook OCMW’s in slechte papieren

zat 3 jan 2015

Niet alleen de gemeenten maar ook de OCMW’s zitten in slechte papieren. Dat blijkt uit een analyse van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur.  Dat meldt de krant De Tijd.

Vorig jaar investeerden de OCMW’s in Vlaanderen 580 miljoen euro. Uit een analyse van de meerjarenplanning van de OCMW’s blijkt dat dat bedrag tegen 2019 zal terugvallen naar 117 miljoen euro. De oorzaak waarom OCMW’s minder zullen investeren in rusthuizen en woonzorgcentra is de forse toename van de uitgaven. Vooral de ouderenzorg weegt steeds meer op de financiën. Door de vergrijzing zijn de OCMW’s immers genoodzaakt om hun diensten uit te breiden voor mensen die thuiszorg nodig hebben en ouderen die het financieel moeilijk hebben.

OCMW’s in Vlaanderen worden gefinancierd door de federale overheid, de gewesten en de steden en gemeenten. Maar omdat steeds meer steden en gemeenten worstelen met hun begroting zijn ook de OCMW’s verplicht om te besparen. Daarom zullen heel wat investeringen op de lange baan geschoven worden of zullen OCMW’s de komende jaren hun reserves moeten aanspreken. Gevreesd wordt dan ook voor een mindere kwaliteit van de dienstverlening.