file4.jpg

Op- en afrittencomplex 12 R0 opnieuw open

vrij 29 mei 2015

Op 1 juni gaat het op- en afrittencomplex Kattebroek op de Ring rond Brussel opnieuw open. De volgende maanden zal duidelijk worden of de sluiting een positieve invloed had op het sluipverkeer in de naburige woonwijken. 

Op 1 april ging het op – en afritten complex dicht. Het Agentschap Wegen en Verkeer wou met de proefopstelling onderzoeken welke invloed de sluiting had op de verkeerstromen op de Ring en op het sluipverkeer in de naburige woonwijken. In juni komen de laatste telgegevens binnen en in de loop van september worden de resultaten van het onderzoek voorgesteld.

Definitieve sluiting nog niet zeker

Het is echter nog niet zeker of de afrit al dan niet definitief dichtgaat. “Eerst komen er inspraakmomenten waar niet alleen politieke fracties en adviesraden, maar ook bewoners bij betrokken zullen worden”, zegt de Dilbeekse schepen van Mobiliteit Stijn Quaghebeur.  

Tijdens de inspraakmomenten zullen ook een aantal oplossingsscenario’s voorgesteld worden. Die voorstellen zullen niet alleen gaan over het al dan niet afsluiten van het op- en afrittencomplex 12 maar ook over ingrepen en veranderingen op andere (lokale) wegen met betrekking tot onder andere parkeren, zwaar vervoer, fietsnetwerken en openbaar vervoer.

‘Weefbewegingen’ op snelweg niet veilig 

Ook voor Wegen en Verkeer is de huidige situatie met drie afritten op een afstand van minder dan drie kilometer niet ideaal. “Daardoor krijg je weefbewegingen van in- en uitvoegend verkeer en dat is niet bevorderlijk voor de veiligheid op de snelweg. Daarbij komt dat het complex 12 ook niet aansluit op een gewestweg maar op lokale wegen die niet bestemd zijn voor doorgaand verkeer. Het gevolg is dat er veel sluipverkeer rijdt in de woonstraten rondom het op- en afrittencomplex, en dat is niet goed voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van dat gebied”, verduidelijkt Anton De Coster van Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant.

Protest tegen sluiting

Tegen de tijdelijke sluiting was er heel wat protest. Zo’n 2500 mensen ondertekenden een petitie.