pamflet_zaventem.jpg

Ophef rond Franstalig pamflet in Zaventem

din 11 feb 2020

In Zaventem is er ophef ontstaan rond een ééntalig Franstalig pamflet dat bij de inwoners in de brievenbus werd gedropt. Achter de actie zit de vzw 'Citoyens de Zaventem'. Dat is een burgerplatform voor Franstaligen in Zaventem dat bestuurd wordt vanuit Sint-Lambrechts-Woluwe.

Het pamflet werd uitgegeven door Josianne Blanche, Zaventems gemeenteraadslid van Union Francophones. In het pamflet worden tips en aanwijzingen gegeven hoe en waar Franstalige inwoners terecht kunnen en hoe ze kunnen opkomen voor hun eigen rechten. Er wordt hun in het pamflet ook een Franstalig cultureel programma aangeboden.

“Dit Franstalig imperialisme waar onze gemeente weer mee geconfronteerd wordt. We mogen dit nooit aanvaarden", zegt gemeenteraadslid Erik Rennen (N-VA). "We zullen ons hier als Vlaams nationalistische partij altijd tegen verzetten. Ik roep dan ook de huidige meerderheid OpenVLD-CD&V op om deze politieke inmenging in onze Vlaamse gemeente tegen te gaan en maatregelen te treffen tegen de uitgever van dit pamflet.”

N-VA Zaventem eist respect voor het Vlaams karakter van Zaventem en zal Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand, vragen om maatregelen te treffen 'zodat aan deze voortdurende provocatie een einde komt'.