31785_vrachtwagens.jpg

Opnieuw zeven mensensmokkelaars opgepakt

zat 20 jun 2015

In Dendermonde zijn opnieuw zeven mensensmokkelaars opgepakt die ervan worden maandelijks honderden slachtoffers te verstoppen in vrachtwagens. De mensensmokkelaars waren actief op het parkeerterrein langs de E40 in Groot-Bijgaarden en langs de E17 in Waasmunster.

Het parket startte zo’n 2 maanden geleden een onderzoek naar een bende Koerdische smokkelaars die vrachtwagens gebruikten om illegalen in Groot-Birtannië te krijgen. Volgens het parket van Oost-Vlaanderen gebeurde dit aan een zeer hoogte frequentie en zouden ze maandelijks honderden slachtoffers begeleid hebben. Blijkbaar hadden de daders weinig medelijden met hun slachtoffers. Dat is gebleken tijdens de observaties. Zo deinsden ze er niet voor terug om mensen in koelwagens op te sluiten om de overtocht te kunnen maken. Hoeveel de illegalen betaalden voor de hele operatie is niet duidelijk.  

Maandagnacht werden 5 verdachten gearresteerd en 12 slachtoffers terug gevonden. De verdachten zijn aangehouden. De illegalen werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Op 22 mei werden ook al 2 leden van dezelfde bende opgepakt en aangehouden. De woordvoerder van het parket in Oost-Vlaanderen heeft het over een belangrijke stap in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.