opvangcentrum_zaventem2_0.jpg

Opvangcentrum vluchtelingen heropend?

woe 16 jan 2019

Wegens het toenemend aantal asielaanvragen wil Fedasil het tijdelijk opvangentrum in het ING-gebouw aan de Excelsiorlaan in Zaventem heropenen. Burgemeester Holemans wijst op enkele 'cruciale aandachtspunten' die eerst ten gronde moeten opgelost worden voor ze toestemming geeft.

In 2016 werd dit gebouw in opdracht van de federale regering heringericht. "Het heeft daarna ongeveer een jaar uitstekend gefunctioneerd, maar werd wegens de gedaalde vraag naar opvang daarna terug gesloten", aldus burgemeester Ingrid Holemans (Open VLD). Het tijdelijk opvangcentrum zal zoals alle centra van Fedasil een open opvangcentrum zijn en onderdak, voeding, medische zorgen en sociale begeleiding bieden aan asielzoekers tijdens de behandeling van hun asielaanvraag zolang ze wettelijk recht hebben op opvang.  

Voor er sprake kan zijn van heropening wil Holemans met Fedasil een veiligheidsprotocol en geactualiseerd huishoudelijk reglement uitwerken. Ze wil ook een duidelijke samenwerkingovereenkomst afsluiten over o.a. dagelijkse info-uitwisseling, afspraken over toegang en uitstroom, veiligheidsplan voor noodsituaties en contact met de buurt.   (Foto: RINGtv archief)