school_grimbergen_kamperende_ouders3.jpg

Ouders brengen nacht door aan scholen in Humbeek, Steenokkerzeel en Perk

din 1 maa 2016

Aan verschillende scholen in Humbeek, Steenokkerzeel en Perk hebben tientallen ouders de nacht doorgebracht om hun kind tijdig te kunnen inschrijven.

Gisteren merkte onze redactie al kamperende ouders op aan de schoolpoorten van het Prinsenhof in Grimbergen en de Sint-Lambertusschool in Nossegem. (Bekijk ook de reportage: ‘Ook in Grimbergen kamperen ouders aan de schoolpoort’). Het probleem breidt zich intussen uit naar tal van andere scholen in de Rand.

Zo hebben zo’n 20 ouders hebben de nacht doorgebracht in de gemeentelijk basisschool Mozaïek in Humbeek (Grimbergen). Ook hier starten vandaag de inschrijvingen. De directeur opende gisteravond wel de school zodat de ouders binnen konden overnachten. Hij bleef uit solidariteit ook op de school slapen.

Ook voor de poorten van gemeenteschool De Piramide in Steenokkerzeel en de Sint-Cajetanusschool in Perk, bleven ouders kamperen met het oog op de inschrijvingen.

Centraal aanmeldingsregister in de volledige Rand rond Brussel?

In heel wat gemeenten in de Rand, zoals in Beersel, Asse, Dilbeek en Sint-Pieters-Leeuw, wordt intussen gewerkt met een centraal aanmeldingsregister. Daarbij kunnen ouders hun kinderen elektronisch inschrijven. Bij de toewijzing van de plaatsen wordt rekening gehouden met de voorkeur van de ouders maar ook met de afstand tussen de woning van het kind en de school. Er wordt ook voorrang verleend aan kinderen die al een broer of een zus hebben in een school van voorkeur.  

Vorig jaar opperde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits het idee om het elektronische aanmeldingssysteem voor inschrijvingen uit te breiden naar de volledige Vlaamse rand. Want het tekort aan plaatsen in onze basisscholen, is geen nieuw fenomeen. Crevits hoopte daarmee ook een einde te maken aan de kampeertoestanden in onze regio. Maar voorlopig is dat plan dode letter gebleven.