oyenbrugmolen_grimbergen.jpg

Oyenbrugmolen in Grimbergen wordt gerestaureerd

zat 27 feb 2016

In de zomer start in Grimbergen de restauratie van de Oyenbrugmolen. Die zal na de restauratie opnieuw graan kunnen malen en ook groene energie opwekken voor zeven gezinnen. Het hele gebied rond de Maalbeek krijgt bovendien de komende jaren een opknapbeurt en wordt een echte trekpleister voor natuurliefhebbers.

De historische molen aan de Maalbeek dateert uit de 17de eeuw en is sinds 1980 een beschermd monument. “We keren bij de restauratie  terug naar de vroegere situatie waarbij een waterwiel de molen aandreef. Aan de ene kant komt de molen,  die zal graan kunnen malen. Aan de andere kant komt een generator om elektriciteit op te wekken”, vertelt ons Erik Van Hemelrijck, de eigenaar van Oyenbrugmolen. De molen zal energie opwekken voor zo'n 7 gezinnen.

De hele gevel van het gebouw wordt gerestaureerd maar daarvoor moet eerst de beek verlegd worden.  Er komen nieuwe stuwen, bruggen en natuurlijk ook een nieuw waterwiel.

In de omgeving zal je trouwens over enkele jaren nog meer kunnen genieten van de rust en de natuur. “Wij willen dit gebied, dat de wieg is van Grimbergen, opwaarderen. Het heeft een grote ecologische waarde met prachtige waterpartijen en veel erfgoed”, aldus Eddy Boelens, schepen Leefmilieu in Grimbergen. Daarom keurde de gemeenteraad van Grimbergen eerder deze week een beheersplan goed om de Oostelijke Maalbeekvallei op te waarderen. 't Gemeentebestuur zal ook enkele activiteiten in de kleine vallei langs de Humbeeksesteenweg opdoeken om de natuur er te laten herleven. Het skatepark verhuist daarom naar Strombeek en op het voetbalveld van de Veldkant Eva's komt op termijn een boomgaard.