Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Paardenhouders moeten landschapsbouwers worden door project 'Paarden Natuurlijk!'

Paardenhouders moeten landschapsbouwers worden door project 'Paarden Natuurlijk!'

In het Museum van het Belgisch Trekpaard in Vollezele is gisteren het project ‘Paarden natuurlijk!’ afgetrapt. Het doel van het project is om het paard op een natuurlijke en duurzame manier te integreren in de leemstreek.

 

Vlaanderen telt meer dan 200.000 paarden. Ook in het Pajottenland en de Zennevallei zijn de dieren niet weg te denken uit het landschap. Daarom wordt er ook wel eens van ‘verpaarding’ gesproken, legt Elyn Remy van het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei uit: “Jammer genoeg wordt dat ook wel eens geassocieerd met een aantal negatieve aspecten, zoals de versnippering van het landschap en de nogal monotone, steriele weides. Met die project willen wij aantonen dat paarden wel een troef zijn voor de natuur en het landschap.”

Landschapsbouwers
Het project ‘Paarden natuurlijk!’ zal twee jaar duren en moet het paard dus op een natuurlijke en duurzame manier integreren in de leemstreek. “We willen eigenlijk dat paardenhouders landschapsbouwers worden,” aldus Remy. “Paardenhouders hebben een grote invloed op het landschap en kunnen hun paardenweides gerust groener inrichten. Zo kunnen ze onder meer hagen, heggen en houtkanten aanplanten, net zoals schaduw- en knotbomen.”

Ook paardeninfrastructuur zoals stapmolens, pistes en schuilhokken kunnen op een duurzame manier worden ingericht. Paardenhouders kunnen zelf contact opnemen met het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei om samen met hen een plan op te stellen. Wie zijn weide aanpakt, kan bovendien ook nog eens rekenen op een subsidie van de provincie Vlaams-Brabant.

:: Meer info? Contacteer evelyn.remy@pajot-zenne.be.