rechtbank12.jpg

Parket Halle-Vilvoorde in beroep tegen vrijlating mensensmokkelaars

maa 1 jun 2015

De Brusselse correctionele rechtbank heeft 5 verdachten vrijgelaten door een personeelstekort bij het Veiligheidskorps. Het parket van Halle-Vilvoorde had hiervoor gewaarschuwd en gaat nu in beroep tegen de beslissing.

De organisatie waar de verdachten deel van uitmaakten, zou tussen november 2013 en juni 2014 minstens 84 vluchtelingentransporten hebben uitgevoerd naar Groot-Brittannië. De zaak kwam aan het licht tijdens een politieactie op een parking langs de E40 in Groot-Bijgaarden. Daarop startte het parket van Halle-Vilvoorde een onderzoek. Uiteindelijk werd een hele bende in kaart gebracht. In juni vorig jaar werden verschillende verdachten opgepakt. Zeven Albanezen werden aangehouden.

Het proces had op 13 mei moeten starten maar de zitting werd toen uitgesteld door een personeelstekort bij het Veiligheidskorps. Ook op 19 mei en 27 mei werd om eenzelfde reden het proces uitgesteld. Toen vanmorgen de verdachten opnieuw niet tot in de zittingszaal geraakten, besliste de rechter om 5 verdachten, die een verblijfadres konden voorleggen, vrij te laten. “Het parket van Halle-Vilvoorde had hier vorige week al voor gewaarschuwd. 6 van de 7 verdachten hadden immers een verzoekschrift tot voorlopige invrijheidsstelling ingediend bij de correctionele rechtbank. Voor 5 verdachten is de rechter daar op ingegaan mits betaling van een borgsom van 4000 euro”, zegt woordvoerder Gilles Blondeau. Het parket van Halle-Vilvoorde gaat alvast in beroep tegen deze beslissing tot voorlopige invrijheidsstelling.