Passagiersrecord op Brussels Airport eerste helft van 2019, vrachtverkeer blijft dalen

din 16 jul 2019

De eerste zes maanden van 2019 verwelkomde Brussels Airport bijna 12,3 miljoen passagiers, een stijging van 1,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is goed voor een passagiersrecord. Het vrachtverkeer is dan weer met 9,3% gedaald.

De dalende trend van het vrachtvervoer is al een tijdje aan de gang. In juni werd er 64.000 ton vracht vervoerd op Brussels Airport, maar liefst 10.000 ton minder dan juni van vorig jaar. Andere Europese luchthavens stellen ook een negatieve trend vast.

Maar Brussels Airport scoort slechter dan omliggende luchthavens. Dat kan verklaard worden door de algemene daling van vrachtvolumes in de Europese markt en de onrust die de afgelopen maanden heerste bij luchtverkeersleider skeyes en de impact daarvan op de vrachtvluchten", zegt Brussels Airport.

Vooral de volvrachtvluchten verliezen heel wat terrein. Het aantal passagiers blijft daarentegen verder stijgen. Voor de eerste zes maanden van 2019 tekende Brussels Airport een nieuw passagiersrecord op met bijna 12,3 miljoen passagiers. De bezettingsgraad per vliegtuig is ook licht gestegen van gemiddeld 124 naar 127 passagiers per vlucht.

Het aantal vliegbewegingen tot slot licht gedaald tegenover de eerste helft van 2018. "Toen waren het er iets meer dan 115.000, in de eerste zes maanden van dit jaar zo'n 112.500. De daling is vooral te wijten aan het faillissement van luchtvaartmaatschappijen fly bmi en WOW Air, en de acties bij skeyes", besluit Brussels Airport.