verkeerbrussel.png

Pendelaars uit Rand nemen vooral de auto

don 5 sep 2019

Pendelaars uit de Vlaamse Rand komen vaker met de wagen naar de hoofdstad dan pendelaars die verderaf wonen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de VUB en ULB. Volgens de onderzoekers is beter openbaar vervoer in de Rand vooral een kwestie van beter overleg.

Terwijl de meeste pendelaars naar Brussel uit de andere provincies de trein nemen – volgens het onderzoek wel 80% - komt liefst 1 pendelaar op 2 uit de Rand met de wagen naar de hoofdstad  De onderzoekers concluderen dat niet afstand maar vlotte bereikbaarheid een bepalende factor is om voor openbaar vervoer te kiezen en dat die vlotte verbindingen net vaak spaak lopen door moeizaam overleg tussen verschillende overheden.

Het onderzoek wijst er expliciet op dat het geïntegreerde ticket van de verschillende vervoersmaatschappijen binnen één abonnement er bij het nieuwe schooljaar nog steeds niet is, omdat de diverse ministers het nog altijd moeten goedkeuren.

Vorige week nog ontstond commotie rond het voornemen van de Brusselse Minister voor Mobiliteit Van den Brandt (Groen) om automobilisten binnen Brussel te laten betalen per kilometer, omdat vooral Vlaamse pendelaars hiervan de dupe zouden zijn.