pierre_croos.png

Pieter Croon: 90 jaar, 80 jaar saxofonist

din 27 nov 2018

Pieter Croon, Pierre voor de vrienden, is 90 jaar oud en speelt al 80 jaar saxofoon. De man speelt nog altijd bij Big Band Gretry uit Peutie en kreeg tijdens het jaarlijkse Cecilia Concert een medaille voor 80 jaar trouwe dienst.

Elk jaar worden muzikanten gehuldigd tijdens het jaarlijkse concert, maar de prestatie van Pierre Croon is uniek. Pierre begon zijn muzikale loopbaan op 9-jarige leeftijd bij de toenmalige Koninklijke Fanfare Gretry. Vandaag speelt hij nog altijd met volle overgave saxofoon.

“Mijn vader was de onderchef van de fanfare. Van zodra ik kon lopen, moest ik al noten leren. Zo ben ik begonnen en ben ik blijven spelen. Mijn geheim om op mijn 90ste nog altijd gezond te blijven en muziek te spelen? Gewoon opstaan en de dag laten komen zoals hij is. Nooit tegenwerken. Altijd goedgezind blijven,” zegt Pierre.

Pierre speelde bij verschillende big bands en orkesten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad hij zelfs op voor Amerikaanse soldaten. Naast saxofonist is hij ook archivaris van de partituren.

“Er liggen 500 werken in zijn huis eigenlijk, 500 bigbandwerken. Eigenlijk ligt heel de zolder en kelder vol met papieren. Hij moet regelmatig naar boven en naar beneden om de partituren op te zoeken. Die trappen op en af, daarvan blijft hij jong,” zegt Pierres kleinzoon Danny.

Kleinzoon Danny is vandaag dirigent van de Big Band Gretry. Zijn andere kleinzoon is dan weer voorzitter van de band. Zo heeft Pierre net als zijn vader muziek met de paplepel doorgegeven aan zijn kinderen en kleinkinderen.