Plattelandsgemeenten voorbereid op stroomonderbreking

maa 18 aug 2014

De plattelandsgemeenten in onze regio bereiden zich voor op een mogelijk stroomtekort tijdens de wintermaanden. In ons land liggen immers 3 van de 7 kerncentrales stil.

De plattelandsgemeenten zullen wellicht als eerste van het net worden gehaald als de beschikbare kerncentrales in ons land niet meer genoeg elektriciteit kunnen opwekken voor iedereen.  Kris Poelaert, burgemeester van Herne, begrijpt deze strategie : “Het lijkt me wel logisch. Plattelandsgemeenten kennen niet de noodzakelijkheden die grote steden kennen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen”

Ook twee winters geleden was er bijna een stroomtekort. De provincie Vlaams-Brabant zat toen al samen met de gemeenten om een noodplan op te stellen in geval van een stroomonderbreking.  Daarbij zouden de plattelandsgemeenten gedurende een periode van 3 uur zonder elektriciteit worden gezet. Als het probleem zich voordoet, zal de provincie de gemeenten die getroffen worden minstens twee dagen op voorhand verwittigen. Op die manier kunnen ook zij hun inwoners tijdig op de hoogte brengen.