politie5.jpg

Politie Vilvoorde-Machelen vraagt extra middelen

9 jaar geleden

De burgemeesters van Vilvoorde en Machelen vragen extra veiligheidsinspanningen voor de Rand. Aanleiding is de schietpartij van de voorbije nacht waarbij een patrouille van de zone VIMA met een kalashnikov onder vuur werd genomen. "Dit is de zoveelste illustratie van de grootstedelijke problematiek die binnen sijpelt in de Rand ", aldus Hans Bonte (Vilvoorde) en Jean-Pierre De Groef (Machelen). 

De politiezone VIMA wordt al jaren geconfronteerd met typische grootstedelijke criminaliteit zoals mensensmokkel, drugproductie en -handel, wapengebruik, radicalisering enzovoort. Maar het fenomeen is de jongste maanden toegenomen.

Zowel de politiediensten uit de Rand als het parket Halle-Vilvoorde dienen daarom volgens de burgemeesters extra ondersteund te worden. Ze vinden het ook fundamenteel oneerlijk dat dit parket het met minder middelen moet doen in vergelijking met de andere federale parketten in het land. Ook Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte hekelde onlangs het feit dat de gerechtelijke diensten van Halle-Vilvoorde het met 20 tot 30 procent minder moeten doen dan vergelijkbare regio's in ons land.

Het politiecollege van VIMA gaat ook de andere politiezones uit de Rand uitnodigen om een actieplan tegen de 'grenscriminaliteit' uit te werken. VIMA dringt ook aan op een sluitend cameratoezicht op de gewestgrenzen. De politiezone VIMA wil dit idee ook aankaarten bij gouverneur De Witte en bij minister Weyts die bevoegd is voor de Rand.