politierechtbank_vilvoorde.jpg

Politierechtbank kampt met personeelstekort

4 jaar geleden

De politierechtbank van Vilvoorde moet de griffie tijdens de zomermaanden noodgedwongen sluiten in de namiddag door een gebrek aan personeel. De twee bedienden kunnen de dienst aan de balie niet permanent verzekeren. “We hebben een griffier en minstens drie à vier bedienden nodig”, stelt politierechter Luc Berwaeys aan Het Laatste Nieuws.

De politierechtbank van Vilvoorde behandelt feiten die zich afslepen in het gebied tussen Hoeilaart en Groot-Bijgaarden. Met daarin de Ring rond Brussel en een aantal grote invalswegen loopt het aantal strafklachten jaarlijks op tot 12 000. Daarmee is de Vilvoordse politierechtbank één van de grootste van het land.

Twee van de vier bedienden zijn overgegaan naar andere rechtbanken. “Omdat de twee overgebleven personeelsleden recht hebben op vakantie, zal de griffie tijdens de zomermaanden enkel in de voormiddag open en bereikbaar zijn”, verduidelijkt de politierechter.

Het personeelstekort sleept al een tijdje aan en in het najaar gaat ook de hoofdgriffier met pensioen. “Hij wordt niet vervangen”, betreurt Brewaeys. “Zijn taken worden overgedragen aan de hoofdgriffier van Halle. De vraag is hoe die dat allemaal zal bolwerken.”