Proces rond treinramp Buizingen opnieuw uitgesteld

vrij 21 aug 2020

Het proces in beroep rond de treinramp in Buizingen zal opnieuw worden uitgesteld. Dat is vernomen bij de burgerlijke partijen in de zaak. De correctionele rechtbank had zich vanaf 21 september moeten buigen over het dossier, maar de zaal is niet geschikt  in tijden van corona. Daarom gaat de rechtbank op zoek naar de geschikte zaal, vermoedelijk buiten het Brusselse justitiepaleis.

De treinramp in Buizingen vond meer dan tien jaar geleden plaats op 15 februari 2010. De crash kostte het leven aan negentien mensen, meer dan driehonderd personen raakten gewond. Volgens de Brusselse politierechtbank negeerde de bestuurder van de P-trein een rood sein. De man werd schuldig bevonden, maar kreeg geen straf van de politierechter omdat die vond dat zowel de NMBS als Infrabel grotere fouten hadden gemaakt. De NMBS werd veroordeeld tot een effectieve geldboete van 550.000 euro. Infrabel kreeg dezelfde straf, maar de boete werd met de helft uitstel uitgesproken. 

Zowel de NMBS als de treinbestuurder legden zich neer bij het oordeel van de politierechter, maar Infrabel tekende beroep aan. Het parket ging mee in beroep, want het wil een zwaardere straf voor Infrabel. De zaak werd intussen al meermaals uitgesteld en zou vanaf 21 september behandeld moeten worden door de correctionele rechtbank in Brussel. Maar intussen raakte bekend dat het proces ten vroegste in november zal plaatsvinden.

“Aangezien corona terug de kop op steekt, is de huidige zittingszaal te klein om het proces te kunnen voeren met inachtneming van de coronamaatregelen”, zegt slachtoffer van de treinramp Anita Mahy. “Zelfs indien enkel de advocaten aanwezig zouden zijn, is er blijkbaar niet genoeg plaats. De rechter heeft beslist om het proces te verdagen naar midden november. De zaak zou worden behandeld in een zaal buiten het justitiepaleis.”