Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Proefcentrum Pamel start met aanleg proefveld voor Schaarbeekse krieken

Proefcentrum Pamel start met aanleg proefveld voor Schaarbeekse krieken

Het provinciaal Proefcentrum Pamel in Roosdaal is gestart met de aanleg van een proefveld voor Schaarbeekse krieken. Het gaat daarmee in op een vraag van de Hoge Raad van Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL). Deze zoete kriek met een aroma van vanille over amandel geeft door zijn specifieke eigenschappen een sterke meerwaarde aan streekproducten zoals de lambiekbieren. 

Omdat struiken met Schaarbeekse krieken in de Zennevallei en Pajottenland steeds zeldzamer worden kampen de lambiekbrouwerijen al jaren met een tekort. HORAL en het Proefcentrum lanceerden in februari nog een oproep naar wie dergelijke struiken met zaailingen bezit. Met het proefveld wil het Proefcentrum een struikvariant ontwikkelen van de Schaarbeekse krieken die mechanisch gesnoeid en geoogst kan worden waardoor ze opnieuw op een economisch rendabele manier geteeld kunnen worden in deze regio. 

Al van in de 19e eeuw werden de Schaarbeekse krieken geteeld in Brussel, het Pajottenland en de Zennevallei en gebruikt bij de productie van streekbieren. De teelt ging vanaf de jaren '90 echter zienderogen achteruit omat de lonen en bijgevolg de plukkosten sterk stegen. Omdat het toekomstig gebruik van deze krieken alleen terug opgang kan maken als het kweken, snoeien en oogsten economisch rendabel kan gemaakt worden wil het Proefcentrum een uitgebreide praktijkproef op touw zetten voor de ontwikkeling van een variant met een goede opbrengst en makkelijk snoei- en oogstbaar.