jubelpark_brussel_foto_bruzz.jpg

Programma Open Monumentendagen Brussel mee bepaald door Brusselaars

zat 15 sep 2018

Vandaag en morgen vinden in Brussel de Open Monumentendagen plaats. Voor deze dertigste editie werd er voor het eerst aan de Brusselaars zelf gevraagd mee een programma samen te stellen. Het thema is dan ook ‘erfgoed, dat zijn wij’.

Vorig jaar werden de Brusselaars aangeschreven met de vraag om te vertellen over hun erfgoed en hoe ze dat op een creatieve manier zouden ontsluiten. Meer dan honderd projecten werden ingediend en daarvan selecteerde de jury er 95. Die vormen nu het programma van de Open Monumentendagen.

Op tal van locaties verspreid over het hele Brussels gewest zijn er vandaag en morgen activiteiten. In heel wat parken wordt verteld over de geschiedenis van de groenen longen in Brussel, heel wat kerken zwaaien de deuren open, maar even goed kan je de geschiedenis van een bepaalde Brusselse wijk leren kennen. Ook heel wat musea nemen deel aan de Open Monumentendagen.

Meyboom
Bijzonder is misschien wel dat vereniging De Meyboom tegenover het Zuidpaleis de deuren opent. Hier maak je kennis met oude documenten en films die de meer dan 700 jaar oude folkloristische en volkse tradities van Brussel tot leven wekken. Ook zijn er demonstraties door kantwerksters en mandenmaaksters.

De Open Monumentendagen zijn gratis toegankelijk. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.

foto: BRUZZ