Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Prolink: "Bijna 40 procent vindt dat het genoeg is geweest"

Prolink: "Bijna 40 procent vindt dat het genoeg is geweest"

In een reactie op de stembusuitslag in Linkebeek wijst de Vlaamse oppositieparij Prolink bij monde van woordvoerder Rik Otten op het feit 'dat bijna 40 procent van de kiezers Thiéry en co heeft duidelijk gemaakt dat het genoeg geweest is'.

 

"Binnen de lijst van Thiéry haalt bovendien Yves Ghequiere plots bijna 1000 stemmen wat erop wijst dat een groot aantal Franstaligen vinden dat deze de benoeming als burgemeester had moeten aanvaarden", aldus Otten.

Dat steeds meer inwoners van Linkebeek genoeg hebben van de communautaire spanningen rond de burgemeestersbenoeming blijkt volgens Otten niet alleen uit het feit dat 13,85 procent blanco stemde en 17 procent niet kwam opdagen. "La Droite, de Franstalige lijst die felle kritiek had op het feit dat Thièry zich blijft vastklampen aan zijn burgemeesterspost, haalde bovendien ook nog eens 6,6 procent. Als je deze drie percentages samentelt kom je bijna aan 40 procent. Thiéry heeft derhalve deze verkiezingen helemaal niet gewonnen zoals sommige media zondagavond beweerden", aldus Otten.

Een tweede opvallende vaststelling is volgens Otten het feit dat Yves Ghequiere bij deze verkiezingen 958 voorkeurstemmen haalde, tegenover 520 in 2012. Daarmee scoort hij bijna even goed als Thiéry die er 1200 haalde. "Om een einde te maken aan die burgemeesterscarrousel hebben wij Ghequiere het afgelopen jaar tot twee keer toe naar voren geschoven als burgemeester en ook Homans wou hem in die functie benoemen. Als men een nieuwe burgemeester voordraagt dan hoop ik dat men binnen de Franstalige meerderheid beseft dat Thiéry deze legislatuur geen kans meer maakt om burgemeester te worden en dat er bij hun eigen kiezers velen de voordracht van Ghequiere steunen, hetgeen eindelijk een einde zou maken aan deze burgemeesterscarrousel", aldus Otten