Protest tegen gevangenis Haren blijft toenemen

vrij 17 apr 2015
Een gevangenisdorp voor 1.190 gedetineerden, de grootste gevangenis van België. Dat is wat de overheid wil bouwen op een stuk landbouwgrond in de Brusselse gemeente Haren. Het protest van buurtbewoners in Haren, maar ook van de omliggende gemeenten zoals Machelen, blijft groeien. Enkele felle tegenstanders hebben de terreinen zelfs bezet.
 

Megagevangenis
Als alles volgens plan verloopt, komen op de Wanson-site, naast de Woluwelaan in Machelen, eind 2017 drie mannengevangenissen, twee vrouwengevangenissen én een jeugdinstelling. Het complex zou de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis vervangen. Maar er is nog geen bouwvergunning voor de gevangenis. En als het van de buurtbewoners afhangt, komt die er ook niet. 'We zijn tegen het verwoesten van dat natuurterrein, dat landbouwterrein,' vertelt Laurent Moulin van Bewonerscomité Haren. 'We moeten publieke ruimte en natuurruimte bewaren.'
 
Tegenstanders bezetten terrein
Om te voorkomen dat landbouwgrond moet plaats ruimen voor de geplande gevangenis, bezetten tegenstanders het terrein.  Zo werkt een groep jonge Harenaars samen aan een nieuwe stadsboerderij die een ontmoetingsplaats moet worden voor inwoners uit de drie omliggende gemeenten Haren, Diegem en Machelen.
 
Het het openbaar onderzoek loopt nog tot 2 mei.