Providentia stelt eenzijdig tweede fase woonproject Roosdaal voor

vrij 13 jan 2023

Morgen stelt de sociale huisvestingsmaatschappij Providentia de tweede fase van een woonproject in Roosdaal voor. Maar dat is niet naar de zin van het gemeentebestuur. “We betreuren dat Providentia eenzijdig communiceert over een project, zonder dat het gemeentebestuur hiervoor een akkoord heeft gegeven,” klinkt het. Providentia zegt later deze maand de aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen.

 

Dankzij fase 1 van het woonproject aan de Halleweg in Roosdaal kregen 23 gezinnen een thuis in Roosdaal. “Alle woningen, zowel de huur- als de koopwoningen, werden toegewezen aan mensen met voornamelijk kinderen die een duurzame band met de gemeente Roosdaal hebben,” vertelt Leen Deraedt, algemeen directeur van Providentia.

Volgens de sociale huisvestingsmaatschappij staan nog 1.480 kandidaat-huurders in Roosdaal op de wachtlijst voor een sociale woning en moet de gemeente Roosdaal nog 60 sociale woningen realiseren om het gemeentelijk bindend sociaal objectief (BSO) voor 2025 te halen. “Momenteel hinkt de gemeente helemaal achterop binnen het werkingsgebied van Providentia”, klinkt het in een persbericht.

Providentia wil dan ook vaart maken en stelt daarom morgen de tweede fase van het woonproject Halleweg voor. Die focust op alleenstaanden en kleine gezinnen en bestaat uit de bouw van 20 sociale huurwoningen met twee slaapkamers. Die komen aan de reeds aangelegde weg in de wijk.

Het gemeentebestuur van Roosdaal reageert verbaasd op die plannen: “We zijn de realisatie van kleinschalige woonwijken genegen, maar zijn verbaasd over de voorstelling van een fase 2. We betreuren dat Providentia éénzijdig communiceert en kunnen die tweede fase in deze context niet steunen vanuit het gemeentebestuur, temeer omdat we vermoeden dat dit voorstel niet zal voldoen aan onze visie,” klinkt het in een persbericht dat burgemeester Wim Goossens (cd&v) liet versturen.

Roosdaal wil een sterk signaal geven aan Providentie dat enkel kleinschalige projecten kunnen worden toegestaan. Providentia liet al optekenen dat de tweede fase van het project werd ingekrompen van 24 wooneenheden naar 20 woningen. Of dat voldoende is, zal moeten blijken.