Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Provincie subsidieert maatregelen om woningen meer bestand te maken tegen wateroverlast

Provincie subsidieert maatregelen om woningen meer bestand te maken tegen wateroverlast

De provincieraad van Vlaams-Brabant keurt een nieuw subsidregelment goed om eigenaars van woningen gelegen in overstromingsgevoelige regio's meer bestand te maken tegen wateroverlast.

Het gaat om woningen die gelegen zijn op plaatsen die niet gevrjwaard kunnen worden van wateroverlast met maatregelen als waterbuffering en erosiebestrijding. Het gaat dan om andere ingrepen zoals het aanleggen van beschermdijken of keermuren, het plaatsen van verwijderbare schotten, het aanleggen van drempels voor een ondergrondse garagre of het installeren van terugslagkleppen.

De provincie basseert zijn beslissing op basis van de resultaten van een pilootproject dat de Vlaamse Milieumaatschappij uitvoerde in Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Sint-Genesius-Rode. Uit dat pilootproject bleek dat dergelijke maatregelen aangewezen zijn voor ongeveer 170 woningen.

Logischerwijze worden deze 3 gemeenten aangeduid als eerste gebieden waar de maatregelen zullen worden toegepast. De subsidie is vastgeleg op 75 % van de bewezen kosten met een maximum van 7500 euro per aanvraag voor een privarte woning en 10.000 euro voor een woning in collectief gebruik.