ba_5.png

Provincieraad Vlaams-Brabant eist vliegwet met rechtvaardige spreiding op Zaventem

din 8 dec 2015

De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft dinsdag unaniem een motie goedgekeurd waarin gepleit wordt voor een wettelijk regeling van de opstijg- en landingsprocedures vanop Zaventem die de lawaaihinder rechtvaardig spreidt. “Vele omwonenden zijn bereid geluidshinder tot op een bepaald niveau te verdragen, indien ze ervan overtuigd zijn dat die rechtvaardig gespreid is", aldus de motie.

In deze regeling moet de veiligheid van de passagiers en van de omwonenden primeren en de windrichting en historisch baangebruik bepalend zijn voor de selectie van de opstijg- en landenroutes. Een rechtvaardige spreiding van de lawaaihinder impliceert een spreiding over de verschillende gewesten en gemeenten. "In de verdeling van de hinder moeten vluchten met luidruchtige toestellen, piek-, nacht- en weekendvluchten zwaarder doorwegen dan andere vluchten", aldus de motie.

In de motie pleit de provincieraad ook voor een afbouw van lawaaierige  nachtvluchten. Voorts dringt de provincie aan op open en transparante communicatie 'want dit vergroot de kans dat bewoners beslissingen zullen aanvaarden'. Tot slot verzet Vlaams-Brabant zich tegen een mogelijke verlenging van startbaan 25L, omdat zo’n ingreep het probleem alleen maar zal verplaatsen.

Eerder keurden ook al de gemeenten Machelen, Huldenberg en Tervuren een gelijkaardige motie goed.