Raadkamer doet op 5 januari uitspraak in dossier aanslagen Zaventem en Brussel

woe 9 dec 2020

De Brusselse raadkamer doet op 5 januari uitspraak in het dossier rond de aanslagen in Brussel en Zaventem. Die dag weten we welke verdachten de raadkamer voor de rechter wil brengen. De hele procedure over de doorverwijzing nam uiteindelijk nog geen drie dagen in beslag, terwijl er tien dagen voorzien waren.

Er zijn verschillende redenen waarom de zitting over de aanslagen zo achter de rug is. Zo hebben weinig slachtoffers het woord genomen, maar lieten advocaten ook niet in hun kaarten kijken en hielden hun pleidooien kort. Het federaal parket wil het merendeel van de verdachten doorverwijzen naar het hof van assisen. Onder hen Mohamed Abrini, de zelfmoordterrorist die in de vertrekhal van de luchthaven op zijn stappen terugkeerde en het op een lopen zette. Het federaal parket wil in totaal zeven verdachten vervolgen voor terroristische moord en pogingen tot moord. 

Twee handlangers zouden zich moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Voor drie andere verdachten zijn er volgens het parket geen redenen om hen te vervolgen. Voor hen vraagt het parket aan de raadkamer om ze buiten vervolging te stellen. Op 5 januari weten we of de Brusselse raadkamer het parket volgt. Bij de aanslagen kwamen 32 mensen om het leven. Het proces zelfs zal ten vroegste eind 2021 van start gaan.