luchthaven_1.png

Recordaantal vertraagde vluchten

din 17 jul 2018

In de eerste zes maanden van 2018 hebben meer dan 1.000 vluchten in ons land vertraging opgelopen. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Grote oorzaak? Het tekort aan piloten en de vele stakingen.

De cijfers komen van AirHelp, dat zich specialiseert in schadeclaims voor reizigers. 114.000 reizigers hebben de voorbije maanden recht gehad op een compensatie. Nooit eerder waren er dat zo veel, goed voor een totaalbedrag van 35 miljoen euro. Vorig jaar was dat 'maar' 16,5 miljoen euro.

Bij een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht kan een passagier wel tot 600 euro compensatie krijgen. Die moet wel binnen drie jaar na de datum van de vertraagde vlucht geclaimd worden. Buitengewone omstandigheden, zoals een storm of medische noodgevallen, stellen een luchtvaartmaatschappij vrij van hun verplichting tot compensatie.

Maar het Europees Hof heeft eerder dit jaar beslist dat mensen die hun vlucht geannuleerd of vertraagd zien worden door een staking, voortaan wel vergoed worden. Voordien beschouwde een vliegtuigmaatschappij dat als een buitengewone omstandigheid. Dat is één van de oorzaken voor de stijging.

 
Maar dé grootste boosdoener volgens AirHelp zijn de vele stakingen. Midden mei moest Brussels Airlines honderden vluchten annuleren omdat de piloten het werk neergelegd hadden. Een week later schrapten Ryanair en Emirates tientallen vluchten op Brussels Airport door een gebrek aan piloten. Ook de krapte op de arbreidsmarkt speelt dus een rol.

Veel beterschap is er volgens AirHelp niet de komende maanden. Volgende week al leggen de piloten en het cabinepersoneel van Ryanair twee dagen (25 en 26 juli) het werk neer.