gsm_inzamelactie3.jpg

Recycleer je oude GSM, afstandsbediening of rekenmachine!

don 21 jan 2016

Nog tot en met 31 januari zamelt KWB Halle, samen met Broederlijk Delen en Recupel, oude gsm's, afstandsbedieningen en rekenmachines in. Met die actie willen ze 'Urban Mining' promoten, ofwel het herwinnen van grondstoffen uit afgedankte apparatuur.

Sinds deze week staan er in de Delhaize Halle en Proxi Delhaize Essenbeek inzamelboxen voor afgedankte afstandsbedieningen, rekenmachines en gsm's. KWB Halle wil de Hallenaren met de actie bewust maken van de enorme voordelen van 'Urban Mining'. Wanner die toestellen in de vuilniszak belanden is dat zeer belastend voor het milieu. Anderzijds worden deze grondstoffen in de ontwikkelingslanden in zeer penibele omstandigheden ontgonnen. Wanneer wij deze waardevolle metalen kunnen recylceren wordt de druk daar wat verminderd”, vertelt ons Raf Fisette, de bestuurslid van KWB Essenbeek.    

Bovendien raakt de voorraad in de mijnen uitgeput door de steeds toenemende vraag naar elektronisch apparaten. Eén ton opgedolven gouderts bevat amper 3 gram goud. En dat terwijl gespecialiseerde firma's in ons land uit 1 ton gsm's 300 gram goud kunnen recupereren, zonder het milieu te schaden. Bovendien veroorzaakt de klassieke mijnbouw in ontwikkelingslanden enorme milieuschade.