Reeds lange files vanaf Affligem

don 27 jun 2019

Er ligt een drukke avondspits in het verschiet. Als voorbereiding op de werken aan de Leopold II-tunnel vanaf morgen, werd vandaag reeds de linkerrijstrook afgesloten op de E40 in Sint-Agatha-Berchem. De gevolgen laten zich raden.

‘Waar zijn onze wegbeheerders mee bezig?’, luidde de letterlijke tweet van Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Reeds voor 15u30 stond er al één uur file vanaf Affligem, rond 16u30 lag het zwaartepunt van de file tussen Ternat en Dilbeek. Bij wijze van voorbereiding op de ingrijpende werken aan de Leopold II-tunnel vanaf morgen, werd vandaag reeds een rijstrook afgesloten op het einde van de E40 in St.-Agatha-Berchem. Dit zorgde meteen voor lange opstoppingen vanaf Affligem tot Groot-Bijgaarden (Dilbeek).

De Leopold II-tunnel wordt morgen vanaf 22 uur volledig afgesloten voor het verkeer. Voor de tweede zomer op rij gaat de tunnel dag en nacht dicht om tijdens de rustigere zomermaanden de renovatie verder te zetten. De volledige rijweg wordt uitgebroken en vernieuwd, de stoepen worden gerenoveerd en de riolering aangepast. Er komt een nieuwe waterleiding voor de brandweer en de hoogspanning en ventilatie worden vervangen. Tenslotte wordt ook de renovatie van de plafonds verdergezet.

De werken veroorzaken wellicht heel wat verkeershinder, want dagelijks gebruiken in elke richting 40.000 automobilisten de tunnel. Op 2 september gaat de langste tunnel van het land opnieuw open.