Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Regering moet vliegroutes aanpassen of betalen

Regering moet vliegroutes aanpassen of betalen

Een Nederlandstalige rechter van de Brusselse rechtbank oordeelde gisteren in kort geding dat de federale regering de vliegroutes boven de noordelijke Vlaamse Rand binnen 90 weken moet hertekenen. Zoniet kijkt ze aan tegen dwangsommen. Dat schrijft De Standaard.

Het arrest komt er nadat Vilvoorde, Machelen, Grimbergen, Wemmel en Meise samen naar de rechter trokken. Sinds 2012 hebben de betrokken gemeenten meer overlast boven hun grondgebied na een verschuiving van vliegbewegingen naar het noorden.

Volgens het arrest krijgt de federale regering, en dus ook bevoegd Minister voor Mobiliteit François Bellot (MR), 90 weken om aanpassingen door te voeren. In vliegtuigmaterie, waar wijzigingen in de procedures soms lang aanslepen,  is dat minder lang dan het lijkt. Voert de regering de wijzigingen niet tijdig door, dan kijkt ze aan tegen dwangsommen van 50.000 euro per inbreuk.  

De rechter eist ook de oprichting van een ‘staten-generaal’ met politieke en andere belanghebbenden, die moet adviseren over de te gebruiken vliegroutes, wettelijke bepalingen en de toekomst van de luchthaven. Dat orgaan zou tegen uiterlijk 17 september een feit moeten zijn.