ringwegasse.png

Rondweg Asse krijgt vorm

don 26 sep 2019

Na de goedkeuring van het voorontwerp door de gemeente en het Agentschap Wegen en Verkeer afgelopen zomer, werden woensdag al enkele krijtlijnen voorgesteld op een druk bijgewoond infomoment.

Eind juni keurden het gemeentebestuur van Asse en het Agentschap Wegen en Verkeer het voorontwerp goed. Heel wat Assenaren en andere geïnteresseerden kwamen gisteren naar jeugdcentrum ’t Jass voor concrete info over de plannen rond de rondweg, die het dorpscentrum maximaal wil ontlasten van autoverkeer. Momenteel passeren in die dorpskern dagelijks nog zowat 24.000 voertuigen en zijn er al te vaak files door de flessenhals aan de spooroverweg en Kalkoven.

Volgens het voorontwerp wordt de ringweg 3 kilometer lang en ter hoogte van de spoorwegovergang ondertunneld. Verder komen er ook nieuwe bovengrondse kruispunten aan Huinegem, Kalkoven en aan de Edingsesteenweg. Het voorontwerp omvat ook de aanleg van drie fiets-en voetgangersbruggen aab de Prieelstraat, Koensborre en de Broekeweg.

Voor de aanleg worden mogelijk tot 200 percelen onteigend, al zal het aantal en de uiteindelijke selectie pas bepaald worden als het definitieve ontwerp klaar is. Dat wordt pas verwacht tegen 2021. Rond dezelfde periode laat Wegen en Verkeer ook een milieu-effectenrapport opstellen. Wanneer de feitelijke eerste spadesteek zal worden gegeven, is nog onbekend.