rozentuin.jpg

Rozentuin Coloma Sint-Pieters-Leeuw bestaat 20 jaar

maa 1 jun 2015

De internationale rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw viert zijn 20-ste verjaardag. Naar aanleiding van deze feestelijke gelegenheid organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de Rozendagen onder de titel ‘Verborgen kunstschatten tussen de rozen’. Daarbij wordt een unieke selectie van een 30-tal kunstwerken tentoongesteld in het kasteel Coloma. Voorts werd de ingang van de rozentuin volledig vernieuwd.

Coloma is één van de grootste rozentuinen in Europa. Jaarlijks bloeien er meer dan 380.000 bloemen uit 28 verschillende landen in het domein.

De 20-ste verjaardag zal dit seizoen gevierd worden met een perfecte symbiose tussen cultuur en natuur. De eyecatchers van de tentoonstelling zijn het beeldhouwwerk ‘Ce qui est beau’ van Johan Creten en het olieverfschilderij ‘Dame in het zwart’ van Geert Reusens. Daarnaast zijn er ook werken te bewonderen van Panamarenko, Roger Raveel en Dirk Braeckman. “Kunst en natuur hebben veel gemeen. Ze raken ons in de kern van ons bestaan en geven ons een beter gevoel. Ook deze tentoonstelling en de rozentuin slagen daar wonderwel in”, zegt Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos. 

Ook de ingang werd naar aanleiding van de 20-ste verjaardag vernieuwd. Vroeger zat de inkom wat verdoken. Voortaan is die duidelijk zichtbaar met 20 zuilen met rozen die staan voor 20 jaar Coloma.

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag schreef Marcel Vossen, de grote bezieler van de rozentuin, ook een boek. (Bekijk ook de reportage: 'Marcel Vossen schrijft boek over rozentuin Sint-Pieters-Leeuw') 

De tentoonstelling ‘Verborgen schatten tussen de rozen’ in Kasteel Coloma is elke dag toegankelijk van 10u tot 17u. De Rozendagen vinden dit jaar plaats van 27 juni tot en met 6 juli. Meer info vind je op www.colomaspl.be en www.rozendagen.be