vranckx3.jpg

Rudi Vranckx maakte documentaire over Vilvoordse moslimjongeren

don 30 apr 2015

De aanslag op Charlie Hebdo, de antiterreuractie in Verviers en het Sharia4Belgium-proces: er wordt heel wat gepraat over moslims, maar zelden door moslims. Dat was gisteravond de insteek van de '100 Stemmen' in de Kruitfabriek van Vilvoorde, een initiatief van VRT-journalist Rudi Vranckx.

De mening horen van zo veel mogelijk Vlaamse moslims, dat was het doel '100 stemmen', een oproep die VRT-journalist Rudi Vranckx onlangs deed. “Ik zocht een manier om die mensen te bereiken opdat ook zij hun gedacht konden zeggen”, aldus Rudi Vranckx.

Maar het bleef niet bij losse boodschappen. Voor het canvasprogramma Panorama ging Vranckx op zoek naar het grotere verhaal van de moslimgemeenschap. De reportage, met als titel 'Mijn Jihad', begint onder de brug van Vilvoorde, waar ook veel Syriëstrijders rondhingen voor hun vertrek. Maar de documentaire toont ook de pijn bij de familieleden die achterblijven. “Mijn zoon Sabri was bijna 19 toen hij vertrokken is naar Syrië, in augustus 2013. Zonder ons te verwittigen en hij is 3,5 maanden later gestorven in Syrië”, vertelt Saliha Benali. Omdat ze nergens steun of hulp vond, richtte Saliha zelf een vereniging op voor lotgenoten.

De Panorama-reportage 'Mijn Jihad' is vanavond om 21u30 te zien op Canvas. Napraten kan op Twitter met #1000stemmen