brug_vilvoorde.jpg

Salangaanbrug bijna klaar voor gebruik: "Nog laatste veiligheidscontrole"

vrij 6 jan 2023

Op 17 februari wordt de Salangaanbrug in Vilvoorde officieel geopend, “maar we hopen eigenlijk dat de brug al sneller in gebruik genomen kan worden,” aldus burgemeester Hans Bonte (Vooruit). Die timing hangt af van de laatste veiligheidscontroles, maar gezien de problemen met de Budabrug staat Bonte te popelen om de brug te openen. “Ik denk dat de Salangaanbrug misschien wel de beste verbinding met het centrum van Vilvoorde wordt voor al wie wil pendelen met de fiets of te voet.”

De Salangaanbrug over het Kanaal verbindt de wijk 3 Fonteinen met de nieuwe stadswijk 4 Fonteinen. De realisatie van de fiets- en voetgangersbrug liep jaren vertraging op. “Daar zijn heel wat redenen voor, onder andere de complexe techniciteit van de brug die open en dicht moet kunnen,” legt Bonte uit. Maar nu is het bijna zover. “Ik hoop echt dat ik snel kan oproepen om allemaal de Salangaanbrug te gebruiken.”

Er is ook een globale visie opgesteld voor de hele Kanaalzone. “Samen met de Vlaamse Waterweg hebben we besloten om op een esthetische manier toch relingen te voorzien ter hoogte van de gebouwen.” Daarmee geeft Bonte gehoor aan de oproep van de familie van de overleden Frederik Vlanclooster, naar wie de Salangaanbrug ook genoemd is. “Het is onrealistisch om de hele kanaalzone van relingen te voorzien, maar de kade waar het ongeval gebeurd is, wordt een wandelboulevard. Die moet dus veilig ingericht worden.” Bonte hoopt dat de ingrepen snel kunnen gebeuren. “Wat mij betreft mag dat echt snel vooruit gaan.”