20827_bejaarde.jpg

Samen wonen en zorgen in Abbeyfieldhuis in Diegem

vrij 26 sep 2014

In Diegem is vandaag het AbbeyFieldhuis aan de Woluwelaan voorgesteld. In zo'n huis wonen 55-plussers zelfstandig samen. Zo hebben alle inwoners hun eigen appartement, maar is er ook een gemeenschappelijke ruimte.

Dit gebouw met 12 appartementen moet binnen de vijf jaar een AbbeyFieldhuis worden. Elke huidige huurder die hier vrijwillig weggaat, wordt vervangen door een 55-plusser.

“Een Abbeyfield-huis is een kleinschalige groepswoning. Zo’n 10 55-plussers wonen hier bij elkaar maar toch zelfstandig.  Dus iedereen heeft zijn eigen appartement maar als groep beslissen ze om goed nabuurschap na te leven en een aantal dingen samen te doen”, vertelt Charlotte Hanssens van Abbeyfield Vlaanderen.  Dat kan gaan van samen eten tot een kaartnamiddag en gebeurt in een gemeenschappelijke ruimte. Jenny Van Der Hasselt woont al elf jaar in dit gebouw, en heeft beslist om mee te stappen in het project.  “Aanvankelijk voelde ik er niet veel voor maar door erover te praten ben ik nu toch overtuigd van de voordelen”, glimlacht Jenny. 

“Indien er technische problemen zijn of er is een conflict in de groep kan er altijd een beroep gedaan worden op de AbbeyField-organisatie”, benadrukt Charlotte Hanssens.  Maar de bedoeling van het concept is dat de bewoners in de eerste plaats voor elkaar zorgen.

Tijdens een eerste infomoment waren de geïnteresseerden alvast overtuigd.  Dit initiatief is volgens hen een wapen tegen de eenzaamheid en bovendien een pak goedkoper dan een doorsnee verblijf in een rusthuis.