foto_schepencollege_herne_2-1-2019.jpg

Schepenmandaten in Herne beperkt tot drie jaar

vrij 4 jan 2019

Ongezien. Toen in de Pajotse gemeente Herne woensdag de nieuwe gemeenteraad werd geïnstalleerd, kregen de vier schepenen, allen van CD&V, slechts een mandaat voor drie jaar in plaats van zes. Een vorm van zelfdiscipline en politieke integriteit, klinkt het.

Herverkozen burgemeester Kris Poelaert leidt opnieuw een integrale CD&V-équipe als bestuursploeg in Herne. Niettemin wil hij duidelijk maken dat een absolute meerderheid geen vrijbrief betekent voor gemakzuchtig bestuur. Daarom wordt het mandaat van de vier CD&V-schepenen – Lieven Snoeks, Lieven Vandenneucker, Sandra Dero en Carina Ricour, slechts toegekend voor 3 jaar in plaats van de voorziene zes. De coalitie wil tonen dat ze niet blind is voor zelfkritiek en de hele termijn alert wil blijven.

Eind 2021 legt de bestuursploeg zich dus een soort zelfevaluatie op. Het is niet uitgesloten dat de invulling van de schepenmandaten na de eerste drie jaar wordt aangepast. Burgemeester Poelaert bevestigt aan RINGtv dat hij de regeling niet enkel op de schepenen maar ook op de leden van de politieraad, het bijzonder comité en zichzelf. Poelaert geeft meer tekst en uitleg in ons nieuws vanavond.