school_1_september.jpg

Schooljaar 2015-2016 is gestart

din 1 sep 2015

Vandaag start het nieuwe schooljaar voor ruim 1,1 miljoen leerlingen in Vlaanderen. Onder meer in Asse en Wemmel worden de leerlingen verwelkomd in vernieuwde klaslokalen. 

3.600 scholen openen vandaag opnieuw de poorten. Daar worden ze opgewacht door zo’n 150.000 leerkrachten uit het basis- en secundair onderwijs. In totaal gaat het om zo’n 270.000 kleuters, 440.000 leerlingen in het lager onderwijs en nog eens 440.000 leerlingen in het secundair onderwijs.

Vernieuwde campus Vijverbeek in Asse

Voor de peuters van de Campus Vijverbeek in Asse wordt het een bijzondere eerste schooldag. Zij worden vandaag in stropdas of met een strikje verwacht aan de poorten van Vijverbeek. Na een bouwperiode van 2 jaar zetten zij vandaag hun eerste stapjes in hun gloednieuwe gebouwen. De containerklasjes die zichtbaar waren  vanop de Nieuwstraat kunnen zij  dus voorgoed achter zich laten. Het project betekent niet alleen een grote vooruitgang in het dagelijks comfort en de voorzieningen voor de kleintjes en hun begeleiders, maar is daarnaast ook goed is voor extra voltijdse plaatsen inzake kinderopvang. De vernieuwing heeft zo’n 1,7 miljoen euro gekost waarvan 1 miljoen gesubsidieerd werd door de Vlaamse overheid.

Kleuterblok De Zonnebloem net op tijd klaar in Wolvertem 

In Wolvertem offerden heel het leerkrachtenteam en een team ouders een groot deel van hun zomervakantie op om het gebouw waarin tot vorig jaar nog een crèche was gevestigd, in te richten als kleuterblok van De Zonnebloem. “We zijn net op tijd klaar“, zegt directrice Evy De Gieter van De Zonnebloem, de basisschool van het Gemeenschapsonderwijs in Wolvertem. “Het kinderdagverblijf verhuisde naar een andere locatie, zodat wij hier met onze kleuters een gebouw met veel grotere ruimten konden innemen. Overal werd nieuwe vloer gelegd, we hebben alles een nieuwe likje verf gegeven, muren zijn uitgebroken, de lokalen kregen gordijnen en alle kleuterspullen zijn naar hier overgebracht. Enkele vrijwilligers twijfelden of we het nog gingen halen, maar we staken allemaal een tandje bij, en de kleuterblok is klaar. Ik ben echt tevreden met het vele werk dat hier tijdens de vakantie is verzet”, aldus directrice De Gieter. De inschrijvingen in de school lopen goed. Inmiddels zijn er zo'n 180 kinderen ingeschreven.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"34725","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"332","width":"610"}}]]

 

Veilig naar school in Ruibroek 

In de vrije basisschool Jan Ruusbroec in Sint-Pieters-Leeuw zullen alle leerkrachten en leerlingen rond 15u15 een ‘levende lijn’ vormen aan het Sociaal Huis. Op die manier willen ze de voorbijrijdende bestuurders sensibiliseren om snelheid te minderen in de buurt van hun school. In de buurt komt ook heel wat zwaar vrachtverkeer voorbij. “Maar die vrachtwagens zullen binnenkort geweerd worden”, zegt Jan Desmeth, schepen voor Mobiliteit. “Deze maand zullen wij een camera met nummerplaatherkenning plaatsen op de Humaniteitslaan. Na de grote werkzaamheden aan de Fabrieksstraat plaatsen we een tweede ANPR camera aan de grens met Lot, zodat we tussen beiden de toepassing van een ‘vrachtwagensluis’ kunnen gebruiken. Deze zal 24 uur per dag en 7 dagen per week toezien dat enkel en alleen vrachtwagens, die moeten laden en lossen, Ruisbroek binnenrijden. Een dergelijke permanente handhaving is enkel mogelijk met dergelijke techniek. We zijn ervan overtuigd dat dit een groot verschil zal maken voor de leefbaarheid en veiligheid in Ruisbroek", aldus Desmeth.

Taal-sensibiliseringsweek in Vilvoorde

In basisschool SBS Kinderkoppen in Vilvoorde starten ze het schooljaar met een nieuwe talensensibiliseringsweek. “We laten onze leerlingen spelenderwijs in verschillende workshops omgaan met verschillende talen, zodat ze weten dat er heel wat talen bestaan. Maar we leggen er toch de nadruk op dat bij ons op school het Nederlands de voertaal is”, vertelt zorgcoördinator An Ryckmans van SBS Kinderkoppen. “Naar de ouders toe zetten we het gebruik van het Nederlands in de verf omdat dit de brug vormt met de school. Het zorgt ook voor een optimale samenwerking. We bieden op onze school ook Nederlandse lessen aan om de drempel te verlagen. Ook tijdens het schooljaar zullen er op regelmatige tijdstippen acties ondernomen worden om het Nederlands te promoten”, besluit Ryckmans.