kinderrechtenschool2.jpg

Sint-Donatus Merchtem krijgt label ‘kinderrechtenschool’

vrij 20 nov 2015

De Vrije Basisschool Sint-Donatus uit Merchtem is de eerste school in Halle-Vilvoorde die uit handen van Plan België het label 'Kinderrechtenschool' heeft gekregen. Op de kinderrechtenschool worden kinderen in feite mede-eigenaar en op die manier worden ze veel nauwer betrokken bij de werking van de school. 

Twee jaar lang werkte de Vrije Basisschool Sint-Donatus uit Merchtem rond het kinderrechtenverdrag. De leerkrachten werden hierin begeleid door Plan België en vandaag was er de kers op de taart. Als eerste in onze regio kreeg de Vrije Basisschool Sint-Donatus het label ‘Kinderrechtenschool’. “Dat is een school die doordrongen is door kinderrechten. Dat wil zeggen dat de kinderen en leerkrachten de kinderrechten kennen en dat ze die ook toepassen in de dagelijkse praktijk, verduidelijkt Sandra Galbusera van Plan België.

En dat hebben de leerlingen hier blijkbaar goed begrepen. “Elk kind heeft dezelfde rechten. En of dat kind in Afrika of Amerika woont maakt geen verschil”, aldus Maude Bincquet, één van de leerlingen.

De kinderen zijn terecht fier op deze titel. Dat blijkt uit de vele reacties die RINGtv vanmorgen in de school sprokkelde. En ook de peter van de eerste kinderrechtenschool, pater Karel Stautemas, zag dat het goed was. “Het is goed dat er aandacht wordt gevestigd op preventie in opvoedingsprojecten. Dit is immers de toekomst van onze samenleving hier”, aldus Stautemas.

Een uitgebreid sfeerverslag krijg je vanavond in het nieuws op RINGtv.