school_2.jpg

Sint-Pieters-Leeuw wil schoolbus afschaffen

din 3 feb 2015

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw wil de schoolbus afschaffen die de leerlingen van en naar de gemeentescholen brengt. Het geld dat de gemeente op die manier bespaart, zal verdeeld worden onder de Leeuwse scholen. 

De schoolbus heeft de voorbije jaren aan populariteit moeten inleveren. Nog amper 3% van de leerlingen maakt er gebruik van. Bovendien bedient de schoolbus ook niet alle deelgemeenten.

Bovendien wil Sint-Pieters-Leeuw met de invoering van een centraal aanmeldingsregister van de scholen opnieuw buurtscholen maken. Door het onderwijs dicht bij huis te organiseren, moet het ook voor leerlingen makkelijker worden om te voet of met de fiets naar school te komen.

Door het afschaffen van de schoolbus zou de gemeente ruim 110.000 euro kunnen besparen. Dit geld wil de gemeente opnieuw investeren in de scholen. Zij zouden per leerling ongeveer 15 euro krijgen. De bedoeling is dat de scholen het geld gebruiken voor schooluitstappen en dergelijke. Die uitstappen worden nu vaak beperkt door de invoering van de maximumfactuur.

De gemeente heeft het voorstel toegelicht in de verschillende scholen en die steunen de maatregel. Het voorstel moet wel nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.