Situatie bussen naar Noordstation onhoudbaar

don 15 nov 2018

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil dat er een oplossing komt voor de overlast in het Brusselse Noordstation. Anders wil hij de bussen van De Lijn er niet langer laten stoppen. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws. Volgens de minister klagen personeelsleden en reizigers van De Lijn over overlast door transmigranten.

De bussen van De Lijn stoppen op de ondergrondse verdieping van het station Brussel-Noord, waar ook veel daklozen en transmigranten de nacht doorbrengen. Volgens Weyts zorgen ze voor overlast voor de busreizigers en personeelsleden van De Lijn. “Het afval stapelt zich op, er liggen uitwerpselen, de voedselbedeling blokkeert de perrons, er duiken geïmproviseerde slaapplaatsen op en er zijn verschillende veiligheidsincidenten”, aldus de Vlaamse minister van Mobiliteit aan de collega’s van Bruzz. “Het is opkuisen of we stoppen er niet meer.” Ook wordt die omgeving geteisterd door een diefstalplaag.

Weyts plant daarom een verhuis uit het Noordstation maar het Brussels Gewest werkt tegen: de wettelijke behandelingstermijn voor de aanvraag, die Weyts in juli vorig jaar indiende, is intussen al overschreden. Als Brussel geen haast maakt, kan de dienstverlening van De Lijn aan het Noordstation volgens Weyts niet meer verzekerd worden: reizigers zouden er nog wel afgezet worden, maar de buschauffeurs pikken niemand meer op. "Ze zullen dan moeten wandelen tot aan Rogier”, zegt de minister.