Sociale onrust bij Canon in Diegem houdt aan

woe 11 dec 2019

De vakbonden bij Canon in Diegem bij, Machelen, hebben woensdag na het mislukken van een verzoeningsvergadering een stakingsaanzegging ingediend die over twee weken verstrijkt. "Zonder akkoord voor de kerstperiode volgen er syndicale acties", aldus de drie vakbonden in een gezamenlijke mededeling. 

Canon Belgium verkoopt en onderhoudt ondermeer printers en aanverwanten en stelt 585 personen te werk. "Het afgelopen jaar zijn gefaseerd in totaal zo'n 60 personeelsleden aan de deur gezet. Momenteel wil Canon er opnieuw 17 kwijt. Omdat men steeds onder de drempel voor toepassing van de wet-Renault blijft worden er 'à la tête du client' regelingen uitgedokterd. Wij eisen een kaderakkoord zodat iedereen op dezelfde manier behandeld wordt", aldus vakbondsman Jan Meeuwens (BBTK).

Daarnaast is er het aanslepend probleem van de harmonisatie van de personeelsstatuten na de fusie van Canon met Océ in 2014. "Het personeel is het kotsbeu dat ze samen moeten werken met collega's wiens verloning en vergoeding danig verschillen met die van hun. De directie wil echter nog altijd niet ernstig werk maken van een gelijkschakeling van die statuten", aldus Meeuwens.

Een verzoeningsvergadering woensdag draaide op niets uit. Daarop beslisten de werknemers tijdens een personeelsvergadering met een overgrote meerderheid om een stakingsaanzegging in te dienen. Meeuwens hoopt dat er de komende twee weken een akkoord kan worden onderhandeld. Anders volgen er ongetwijfeld acties. Na de vorige personeelsvergadering op 27 november was er al een korte werkonderbreking.

Foto: Google Maps