asielcentrum_zaventem8.jpg

SOS Kinderdorpen opent opvanghuis kindervluchtelingen in Kraainem

zat 30 jul 2016

SOS Kinderdorpen opent een eerste opvanghuis voor kindervluchtelingen in Kraainem. Het gaat om jongeren onder 15 jaar die tot nu toe in federale opvangcentra verbleven. De buurtbewoners kregen vrijdagavond tekst en uitleg bij het initiatief. 

SOS Kinderdorpen heeft niet alleen projecten in Afrika of Azië maar vangt ook kinderen op in België. Dat is het geval in onder meer Liedekerke en Brussel. Maar nu open de NGO ook een opvanghuis voor kindervluchtelingen in Kraainem. “Vooral broers en zussen zullen er samen opgevangen worden”, zegt Hilde Boeykens, directeur van SOS Kinderdorpen. “Veel kinderen verloren hun ouders in het tumult van hun vlucht of in het geweld in hun thuisland. We willen broers en zussen absoluut samen houden, want verdere breuken in familierelaties maakt het voor deze kinderen nog moeilijker. Anderzijds proberen we hen waar mogelijk met hun ouders te herenigen, zodat ze als gezin weer samen verder kunnen”, aldus Boeykens.

Omdat kindvluchtelingen vaak al heel wat meegemaakt hebben, zal een pedagogisch team ondersteuning bieden bij het verwerken van eventuele trauma’s. “Via diverse creatieve talen zoals tekenen, zingen, dansen of acteren helpen we de kinderen om ervaringen te verwerken. Zodat ze hun verleden een plaats kunnen geven en vooruit kijken naar hun nieuwe leven in België”, aldus Boeykens. Meer hierover maandag in het nieuws op RINGtv. (foto archief RINGtv)