okan.jpg

Speciale OKAN-klassen op verschillende locaties al volzet

din 10 nov 2015

Op verschillende locaties in onze regio zijn de speciale OKAN-klasjes al volzet. OKAN staat voor OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers en dompelt vluchtelingenkinderen onder in een taalbad. Maar in onder meer Halle, Beersel en Vilvoorde zijn er geen zitjes meer vrij.

Jezelf voorstellen en je kunnen behelpen in het Nederlands in de winkel of het gemeentehuis. Dat leren de 15 leerlingen in één van de drie OKAN-klassen van het Technov in Vilvoorde. Drie weken geleden spraken de tieners uit Syrië en Irak geen woord Nederlands. Voor sommigen is zelfs ons Westers schrift helemaal nieuw.

“In begin probeer je je vooral uit te drukken met handen, voeten en veel expressie. We hebben in de groep ook een enorm niveauverschil. Maar sinds deze week hebben we een extra leerkracht. Zij werkt met de groep die minder snel de taal oppikt”, vertelt Mieke Frateur, een van de leerkrachten van de onthaalklas.

Opvallend is dat deze jongeren terechtkomen in een katholieke school. De hoofddoek moet uit en er staan ook lessen godsdienst op het programma. ”Maar godsdienst is bij OKAN heel breed opgevat, toegankelijk dus voor iedereen vanuit verschillende religies en opvattingen. De bijbel komt er dus absoluut niet aan te pas”, vertelt Marc Deldime, de directeur van het Technov in Vilvoorde. Met drie 3 OKAN-klassen zit de Technov-school wel aan haar limiet. Volgens schepen van Onderwijs Jo De Ro kunnen er nu echt geen vluchtelingen meer bij in Vilvoorde. “Onze capaciteit is nu echt wel vol. Ook als er verschuivingen in de leeftijden komen, moeten we kijken naar onze buurgemeenten om daar kinderen in te schrijven.”, aldus De Ro. Het capaciteitsprobleem stelt zich intussen ook op andere locaties in de regio.