cippolini.jpg

Standbeeld in Humbeek voor Cipollini

8 jaar geleden

In de Grimbergse deelgemeente Humbeek wordt zondag een standbeeld onthuld voor Cipollini. Niet voor de Italiaanse wielerlegende maar wel voor de legendarische stier van boer Jean Andries uit Humbeek die einde jaren negentig hoge ogen gooide op allerhande jaarmarkten en veeprijskampen. Cipollini, de stier dus, overleed in 1998 op zes jarige leeftijd in tragische omstandigheden.

"Cipollini was een stier die ik zelf heb gekweekt. Ik ging er mee naar de jaarmarkt en won er veel eerste prijzen mee. Op de Grote Prijs in Doornik won ik zelfs het Internationale Kampioenschap. En zo is Cipollini bekend geworden in heel België", vertelt ons veeboer Jean Andries uit Humbeek.

Maar in 1998 werd de kampioen vergiftigd. De dader heeft wellicht gehandeld uit afgunst. Jean Andries heeft een sterk vermoeden wie de dader is maar die werd nooit gevat. “Zelfs na twintig jaar doet de herinnering aan de dood van Cipollini nog altijd pijn”, aldus Andries.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"42569","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]

Heel die tijd speelde hij met de idee een standbeeld op te richten voor zijn monumentale stier. Kunstenaar Rik Thielemans uit Nieuwenrode maakte zijn droom intussen waar en creëerde een kunstwerk in cement en ijzerdraad. Het beeld van Cipollini zal op een sokkel worden geplaatst voor het huis van Jean Andries in Humbeek. Zondag wordt het officieel ingewijd.

Andries en Thielemans zijn alvast zeer enthousiast over het kunstwerk. Hun reacties krijg je straks in het nieuws op RINGtv. De volledige reportage over Cipollini uit 1997 kan u morgenavond zien na het Nieuws in onze rubriek de HerinneRING.