ontmoetingsplaats_groot-bijgaarden.jpeg

Station Groot-Bijgaarden wordt open ontmoetingsplaats

vrij 6 nov 2015

Maandag start spoorwegmaatschappij NMBS met werkzaamheden voor de verbouwing van het vroegere stationsgebouw van Groot-Bijgaarden tot een knusse open ontmoetingsplaats. De nieuwe ontmoetingsruimte komt er in overleg met de gemeente Dilbeek. 

Comfortabel wachten op de trein

De nieuwe wacht- en ontmoetingsruimte bij de stopplaats Groot-Bijgaarden wordt een woonkamer in open lucht met (betonnen) stoelen, een open haard en een grote staande lamp die voor de nodige sfeer zal zorgen. De wachtruimte wordt via zonnepanelen volledig verlicht met zonne-energie. Naast de woonkamer komt ook een groenzone met planten. Reizigers kunnen in deze open ruimte comfortabel wachten op hun trein, maar ook afspreken met vrienden of nieuwe mensen leren kennen. 

Sociale controle en veiligheid

De open ruimte nodigt uit om te praten en de openheid zorgt voor de nodige sociale controle en veiligheid. Vlak ernaast bevindt zich de bestaande overdekte fietsenstalling. Er zal bij de realisatie van de nieuwe ontmoetingsplaats zo veel mogelijk gebruik worden gemaakt van de constructieve elementen van het vroegere stationsgebouw. Het dak van het gebouw wordt verwijderd en ook de buitenmuren worden grotendeels gesloopt tot op ongeveer één meter hoogte. De vloeren en enkele binnenmuren blijven behouden. 

De werkzaamheden voor deze nieuwe multimodale wachtruimte duren tot eind december 2015.